TVT (Transmissible Veneral Tümör)
Tvt nedir?
Dişi köpeklerde genellikle dış genital organları etkileyen çiftleşme ile hayvandan hayvana bulaşabilen bir tümördür. Bu hastalık daha çok sokakta serbest dolaşan genç ve kısırlaştırılmamış köpeklerde görülür.
Dişi ve erkek köpeklerde görülebilir. Bulaşma muköz membranlar yoluyla olur ve bu kısımda bozulma varsa daha kolay gerçekleşir. Ayrıca köpeklerdeki koklama olayı da bunu diğer bölgelere taşıyabilir. Çiftleşme yolu canlı tümör hücresinin hasarlı bölgeye bulaştırılması sonucunda hastalık görülür. Hatalık çoğunlukla vajinada bulunsada içerdeki üreme organlarına yayılabilir. Bunun dışında daha düşük ihtimalle vücudun başka yerlerine bulaşabilir.
Tümör genellikle karnabahar görünümünde ülseratif ve yangılıdır. Dişi köpeklerde bazen vulvadan dışarıya sarkar. Genital bölgenin aşırı yalanması, şişkinlik, pis kokulu kanlı olabilen akıntı (proöstrus kanaması değil) ve bölgede kitle şikayeti görülür. Parlak kırmızı renklidir.
Tanıda sitoloji kullanılabilir.
Tedavi kemoterapi, radyoterapi, immunoterapi (Başarı şansı diğerlerinden düşük) şeklinde yapılır. Cerrahi operasyonlarda ise tümörün nüksetme ihtimali yüksektir.
(Alıntı içerir)