Öksüz yavru kedilerin nasıl besleneceği konusundan bahsetmiştim. Şimdi de öksüz kalmış yavru köpeklerin beslemesini anlatalım. Yeni doğmuş kedi ve köpeklerin kolostrum alması çok önemlidir. Kolostrum annede ilk üç gün salgılanan süte denir. Bunu almaları yavruların immun sisteminin güçlenmesi açısından çok önemlidir. Kolostrum alamayan yavrular hastalıklara karşı daha korunaksız durumdadırlar.
Öksüz kalan veya annenin yeterli süt veremediği durumlarda köpeğin durumuna göre biberonla ya da sondayla besleme yapılabilir. Yavrularda emme refleksi bulunmadığı durumlarda sonda daha iyi bir seçenektir fakat bunu sizin değil bir veteriner hekimin yapması gerekmektedir. Besleme yapılırken sırt üstü yatırılmamalıdır. Mama boğazına kaçtığı takdirde öksürme refleksi gösterecektir. Bu tür beslemede mama akciğerlere kaçıp geri dönüşümsüz hasarlara yol açabilir.
Yeni doğmuş yavrular için yine her zamanki tavsiyem hazır köpek sütü kullanımıdır. Ama bulunamadığı durumlar için size bir tarif verebilirim:
0,8 litre inek sütü+ 0,2 litre(%12 yağ) krema +1 yumurta sarısı + 6gr kemik unu
Bu karışım ısıtılıp içine kazeinin çökmesi için birkaç damla limon sıkabilirsiniz. Ama yavruların gelişimi için vitamin desteğine ihtiyacınız olacaktır.
İlk 45 gün en önemli besin anne sütüdür. 4 saatte bir besleme yapılabilir yavrular büyüdükçe besleme sıklığı azaltılır ve sütün miktarı arttırılır. Yavru köpekler 5 hafta süreyle emebilirler bu süreden sonra yavaş yavaş ek gıda verilmeye başlanabilir.
6-7 haftayı tamamladıktan sonra sütü kesebilir ve kuru mamaya geçebilirsiniz. Bu alıştırmayı kuru mamaya süt(köpek sütü) katarak yapabilir ya da başlangıçta konserve mama vererek daha sonra kuru mamayı konserve mamayla karıştırarak yapabilirsiniz. Bu süreden sonra günde dört öğün yemek yiyebilirler.3.aydan 6.aya kadar günde 3 öğün,6 ile 12 ay arasında 2 öğün ve 1 yaşını doldurduktan sonra sadece 1 öğün yiyebilirler.
Doğumdan sonraki ilk 5 gün yavruların olduğu alanda ortalama ortam sıcaklığı 28 derece olmalıdır. Yavrular hiçbir zaman oda sıcaklığından daha düşük bir sıcaklıkta bulunmamalıdır.
Yeni doğan yavruların dışkılarını yapabilmesi için genital bölgenin ıslak bir pamukla silinmesi gerekmektedir. 1-2 hafta sonra dışkı kendiliğinden gelmeye başlayacaktır. Her beslenmeden sonra yavrunun gazı çıkarılmalıdır. Bu işlemi yavrunun karnını ve sırtını ovarak yapabilirsiniz.
Arkadaşlar anne sütü yeterli almamış yavrularımızı sahiplenmeyelim çünkü sizde çok iyi biliyorsunuz ki bir yavruya kimse annesi kadar iyi bakamaz.Ayrıca ırklara göre köpeklerimizin ihtiyacı değişebilir bunun için sahipleneceğiniz dostumuzun nelere ihtiyacı olacağını önceden araştırıp ona göre sahiplenmeniz onun sağlığı için daha önemlidir.Lütfen ön araştırma yaparak bir köpeğin sorumluluğunu alın çünkü onlar 10-15 yıl hayatımızda olacaklar ve bir çocuk kadar özveri isteyecekler.İhtiyaçlarını önceden bilmeniz sonraki süreçte onlara bakamadığınız için bırakma ihtimalinizi azaltacaktır. Terkedilmek her canlıya acı verir bunu unutmayın.